Του Ονασαγόρα
Τα «χρυσά διαβατήρια» επανέρχονται στην επικαιρότητα και θα είναι το αμέσως επόμενο αγαπημένο θέμα της αντιπολίτευσης. Ίσως πολύ πριν λήξει η πανδημία, αφού η συγκυρία... προσφέρεται.
Εκτός από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Καθημερινής για το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον και τις διακριτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση για το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» παραμένουν και οι ενστάσεις των Βρυξελλών ενώ υπάρχουν και άλλοι δύο «επιβαρυντικοί» για το θέμα παράγοντες.
Ο ένας αφορά την αποκάλυψη που έγινε χθες από το occrp.org, το οποίο αποκαλείται ως Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά, ότι κυπριακά διαβατήρια δόθηκαν με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων σε 7 μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ένα δημοσίευμα το οποίο αξιοποιεί σήμερα πρωτοσέλιδα η Χαραυγή και τα άλλα ΜΜΕ του ΑΚΕΛ.
Ο άλλος παράγοντας αφορά τις αντιδράσεις που φαίνεται να προκαλούνται για τη διαχείριση του προγράμματος πολιτογραφήσεων ακόμα και από φίλιες του Λόφου δυνάμεις, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις των Βρυξελλών προ δεκαπενθημέρου.
Όπως ακούω από πηγή μου που γνωρίζει, η διαχείριση του προγράμματος πολιτογραφήσεων αποτελεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. και ο ίδιος ο Νίκαρος έχει δώσει οδηγίες για σωστό χειρισμό με «μηδενικά» προβλήματα. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, όπως σχολιάζουν άτομα που γνωρίζουν.
Ενδεικτικό της ανάγκης να προωθηθεί το πρόγραμμα για να εισρεύσει ζεστό χρήμα, είναι και η διευκόλυνση των ενδιαφερομένων για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, αφού λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
Ο δε υπουργός Εσωτερικών Νικος Νουρής επιμένει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά με τους αυστηρότερους ελέγχους και κανονισμούς «οι οποίοι θα ικανοποιούν όλα τα κριτήρια μας, τα οποία είναι από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη». Είχε μάλιστα δηλώσει πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα εξεταστούν και οι 600 αιτήσεις επενδυτών που εκκρεμούν ενώ φαίνεται να μπαίνει και ένα πλαφόν για 700 αιτήσεις ανά έτος.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις που λίγο μετά το Πάσχα είχαν ξεκαθαρίσει στις 600 έχουν τώρα αυξηθεί.
Όπως μου έλεγε πηγή μου που έχει μελετήσει πολύ το θέμα, «ο Νίκος Νουρής θα κληθεί στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να αποδείξει πόσο καλά μπορεί να διαχειριστεί το καυτό κεφάλαιο των «χρυσών διαβατηρίων» και την ικανότητά του να κρατήσει τον χρυσό αποφεύγοντας τα βέλη».
Οι παρατηρητές της μάχης είναι πολλοί.
- Αληθεύει ότι στον Λόφο έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για διαχείριση του θέματος των οδοφραγμάτων;
Το θέμα που ήδη προκαλεί συζητήσεις και εντάσεις και στις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράταξης συζητείται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες. Το ΑΚΕΛ μάλιστα επιμένει με καθημερινές δηλώσεις στελεχών του και του ίδιου του Άντρου Κυπριανού πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Μια θέση η οποία έχει προκαλέσει συζητήσεις αλλά και ερωτήματα κατά πόσον θα πρέπει η κυβέρνηση να φορτωθεί την ευθύνη του κατοχικού καθεστώτος που έκλεισε όλα τα οδοφράγματα ενώ η κυβέρνηση είχε αφήσει ανοιχτές πέντε διόδους όταν έλαβε τις αποφάσεις για τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Από την κυβέρνηση αλλά και τον ΔΗΣΥ ακούγονται μάλιστα και παράπονα για την ανυπαρξία έντονων επικρίσεων κατά του κατοχικού καθεστώτος που έκλεισε όλα τα οδοφράγματα και δεν επιτρέπει ούτε τη διέλευση των Ηνωμένων Εθνών ούτε διπλωματών.
Πηγή μου με συχνές επισκέψεις στον Λόφο μου έλεγε χθες πως ο Νίκαρος «έχει ξεκάθαρη άποψη για το πως και πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα την οποία στηρίζει και στις θέσεις των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η απόφαση θα προέλθει από τον ίδιο τον Πρόεδρο στην κατάλληλη στιγμή και θα φανερώνει ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας είναι που αποφασίζει και όχι άλλοι».
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.